Delajte na sebi

Četrtek, 12. oktober 2006

Delajte na sebi. Najprej morate urediti sebe, da boste potem lahko izboljševali svet. Naloga ni lahka. Človek se v današnjem načinu življenja težko dvigne nad vse negativnosti, ki ga obkrožajo. Nizko zavedanje prevladuje in nas velikokrat vleče nazaj v mlakužo, četudi se trudimo, da bi splezali ven.Vendar druge poti ni. Negativnosti v sebi in v okolju lahko premagujemo le z ustvarjanjem pozitivne energije. Le na ta način se lahko dvignemo.

Otresite se skrbi, ki vas ves čas preganjajo. Bodite prepričani, da se bo vse uredilo na najboljši način. In se bo, če boste le pregnali iz glave slabe misli in malodušje.

In naj vas ne bo strah. Prav ničesar se vam ni treba bati. Kar se mora zgoditi, se bo zgodilo, vaš strah ne bo ničesar izboljšal, pač pa poslabšal. Tisto, česar se bojimo, se potem rado zgodi. Kot da strah nase vleče nesrečo. Če pa se ne bojimo in mirno zremo v prihodnost, se nam bo nesreča velikokrat izognila. Kot da jo naš mir in pozitivna misel odbijata.

Vsak dan začnite živeti na novo, vsak dan naj bo novo življenje, nova dogodivščina. Ne pomislite zjutraj na tegobe, ki vas čakajo, pač pa na dobre stvari, ki jih lahko storite v tem dnevu. To so velikokrat majhne, navidez nepomembne stvari, a vam lahko izpolnijo dan in ga naredijo lepega. Le zavedati se morate vseh malenkosti okrog vas, se jih veseliti in vedno znova doživljati.

Enako velja za odnose z ljudmi. Z majhno prijaznostjo boste marsikoga presenetili, razveselili in tudi njemu polepšali dan. Potem vam utegnejo tudi oni vrniti prijaznost in naenkrat bo sivi, dolgočasni svet okrog vas izgledal povsem drugače.

Res je, naleteli boste tudi na čemerne, neprijazne ljudi, ki jih nobena gesta ne more dvigniti.

Ne pustite, da vas njihova neprijaznost vrže iz tira. Vzemite jih kot slabo vreme in pojdite naprej. Drugič se jim raje izognite, če pa to ne gre, bodite pripravljeni na njihovo negativnost in ohranite svoj mir, svojo zbranost. Nikar se ne pustite ujeziti, užaliti, užalostiti ali prestrašiti.

Morate se utrditi in ohraniti svojo dobro voljo in pozitivne misli. S tem boste premagali negativnosti okrog sebe.
Tudi vaše delo, službo skušajte opravljati čim bolj mirno in sproščeno. Skušajte najti v njem kakšno zadovoljstvo, ne jemljite ga kot obremenitev, ki se je že vnaprej lotevate s slabo voljo.

Ne ženite se preveč za uspehom in priznanji. Bodite zadovoljni z dobro opravljenim delom. Tudi prevelika obremenitev ne prinaša nič dobrega. Vodi v utrujenost, nemir, slabo počutje in slej ko prej v bolezen. Marsikaj lahko spremenite že z drugačnim odnosom do dela, tako da vas bo manj obremenjevalo in bolj zadovoljevalo. Če to ne gre in imate vedno slabši občutek, potem ga raje zamenjajte.

Toliko za zdaj, da vas spet spomnim, da ne pozabite nase. Nikar ne urejajte sveta, če niste prej uredili sebe. Če že pri sebi niste bili uspešni, boste še toliko manj pri drugih. Če pa dvignete svoje energije in zavedanje, boste hitro našli podobne ljudi in skupaj z njimi lahko že kaj napravite tudi v svetu okrog nas. To pa je namen Gibanja za pravičnost in razvoj.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 12. Oktober, 2006 ob 09:10 v kategoriji Aktualno, miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

8 komentarjev na “Delajte na sebi”

 1. had had pravi:

  najprej pogledam naslov bloga, potem pogledam sliko in nekako sem skepticen.. a je res to kar vidim, to kar mislim, da je.. zakaj ni se med znanimi osebami na blogosu.. ali pa nekdo samo kopira njegove misli iz http://www.gibanje.org/index.php?id=205 ?

  kaksna je resnica? ali je pac to resnica :)

 2. london london pravi:

  Spoštovani,
  že kar nekaj časa me muči eno vprašanje. Kaj je tisto v človeku, kar ga naredi nenadoma tako dobročutnega, dobronamernega in predvsem pravičnega? Spoznal sem vas ze dolgih 15 let nazaj, prezivel z vami kar nekaj let – tako rekoč 24 ur na dan in upam si trditi da ste bili takrat drug človek. Ste mogoče vsaj sedaj pomislili, da ste tudi vi komu storili krivico? Lep pozdrav.

 3. Marko Jenšterle Marko Jenšterle pravi:

  Spoštovani gospod Drnovšek!
  Verjetno vas bo zanimalo, da nam je ob gostovanju Prešernovega gledališča na festivalu v Boliviji vaša slika s predsednikom Evom Moralesom odpirala številna vrata. Predvsem pa nismo imeli nobenih težav z razlaganjem od kod prihajamo.
  Lep pozdrav.

 4. levjesrcni pravi:

  pozdravljeni gospod Janez. Podpiram vaša zalaganja za mir na svetu. Takšnih predsednikov kot ste vi je malo na svetu. Vse dobro v poglabljanju vašega miru vam želim

 5. Dajana Dajana pravi:

  Dober dan. Ali: živjo. Hm, kako se ogovarja predsednika, ki piše na blogu? Mi ostali se tikamo, ki se poznamo z interneta, se tikamo. Ampak vas pač ne morem tikat. Spoštovani gospod Drnovšek, že eno uro preverjam, če je ta blog “zares” ali ne. hahaaha. Ko sem, zagledala to vašo slikico na headlines, me je skoraj kap. Najbrž ste objavili dopoldan, ker nisem videla objave. Hm, zdi se mi res kul! Hej, super!!! :) )))))) In s tem, kar pišete, se tudi strinjam. Enkrat sem brala en vaš tekst, kjer je pisalo…zdaj se ne morem točno spomniti…da človek ne sme od drugih nič pričakovati. Samo biti. To mi je bilo zelo všeč…LP

  P.S. Marko J. To mi je všeč…iz Bolivije! Počasi se mi bo zdelo, da Slovenija le ni tako majhna!

 6. Dajana Dajana pravi:

  …se opravičujem za napako v mojem tekstu…za ponovitev besed…LP

 7. Ninočka Ninočka pravi:

  Joj, sumim, da je tudi JanezD hotel kandidirati na natečaju za Onino zgodbo 2006-moj skrivni recept.

 8. zoja pravi:

  Pozdravljeni g. Drnovšek. Imam eno vprašanje, ki pa vsebuje podvprašanja. Kako naj človek dela na sebi, če živi na robu preživetja? Ali dobre misli nahranijo? No, saj ne da stradam že tretji mesec a vendar imam tisoč problemov, na katere ne gre kar tako pozabiti, in tudi pozitivne misli jih ne preglasijo. Pa tudi verjeti pisani besedi ni isto kot besede slišati. Ne vem zakaj, ampak upala sem si pomisliti, če bi mogoče imeli kakšno urico in jo posvetili “navadni smrtnici” ki se je napisana in prebrana pozitivna beseda ne dotakne tako kot izgovorjena. Hvala.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.