Volilna nedelja je za nami

Ponedeljek, 23. oktober 2006

Volilna nedelja je za nami. Zdaj se spet lahko vrnemo k našim običajnim opravilom. Upamo lahko, da smo izvolili čim več poštenih in dobronamernih ljudi, ki ne bodo skrbeli le za svoje koristi. Z njimi nam bo vsem laže in številna vprašanja, ki danes izgledajo skoraj nerešljiva, bodo dobila prave odgovore.A ne bom jim lahko. V politiki je toliko sebičnosti in nizkega zavedanja, da se bo težko prebiti skozi ta klobčič. Pomembno bo že to, da smo napravili korak naprej in le izvolili nekaj drugačnih ljudi.

Po vseh velikih predvolilnih besedah in obljubah  bodo sedaj izvoljeni kandidati pokazali svoj pravi obraz. Videli bomo, če bodo župani in svetniki gledali predvsem nase in na svoje poslovne prijatelje, ali pa jih bo morda le zanimalo, kaj lahko storijo za ljudi, ki so jih izvolili. Če niste volili le na podlagi števila in velikosti plakatov, pač pa po svojem notranjem občutku, ste bolj zanesljivo zadeli pravega človeka. Res pa je, da skozi poplavo različnih reklamnih sporočil, propagandnih nastopov, volilnih strojev le težko zaznamo pravo vsebino, ki se skriva za vso to umetno fasado.

Morda bomo kdaj v prihodnosti ves ta balast, ki nam prikriva resničnost, vrgli proč in se odločali o kandidatih takšnih, kakršni so. In verjetnost, da bomo izvolili prave, bo veliko večja kot je danes.

Tisto, kar lahko storimo zdaj je, da spoznamo bistvo sedanjega sistema. V njem ne prevladujeta iskrenost in pravičnost pač pa zunanji videz, fasada, ki jo lahko ustvarimo za denar. In za denar gre tudi pozneje med mandatom. Velikodušnim darovalcem je velikokrat treba usluge povrniti s proti uslugami. In interesi volivcev se kar nekam izgubijo v ozadje. Do naslednje volilne kampanje.

Vendar nikar ne mislimo, da je tako samo pri nas. Večinoma je drugje še slabše. V največji demokratični državi se povsem samoumevno govori o tem, koliko denarja je potrebno za izvolitev. Če kdo tega denarja ne more zbrati nima nobenih možnosti, pa naj bo še tako dober kandidat.

Winston Churchill je nekoč dejal, da je demokracija slab sistem a kljub temu najboljši, kar jih poznamo. Dodal bi, da ni nujno, da mora biti demokracija slab sistem. Kje pa piše, da bi moral denar odločati o tem, koga bodo ljudje izvolili. To ni prava demokracija, pač pa ponaredek.

V prihodnje moramo težiti k temu, da bomo dejavnik denarja povsem izločili iz predvolilne kampanje. V Franciji so pred nekaj leti že napravili pomemben korak v tej smeri in prepovedali predvolilne oglase in plakate. Vsi kandidati pa morajo dobiti enak prostor v medijih. To bi lahko bil vzorec za prihodnje volitve tudi pri nas.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 23. Oktober, 2006 ob 13:37 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

3 komentarjev na “Volilna nedelja je za nami”

 1. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Me veseli dragi predsednik, da ste postali bloger. Ena mojih prvih kolumen je bila Cyber Drni, tako da se moja teorija potrjuje.

  Pozdrav Andrej Košak

 2. had had pravi:

  volilna nedelja je za nami.. se dolgo casa pa bodo ostali plakati, ki jih bomo v koncni fazi placali davkoplacevalci in nas bodo opominjali na to, kar je v zadnjem delu zapisa omenjeno.. imamo sreco, da so volitve v jesenskem casu in da je narava veliko lepsa, kot pa anemicni obrazi na plakatih..

  pa se eno vprasanje, ki je na mestu.. vikanje ali tikanje na tem blogu?

 3. opica pravi:

  Bomo videli, kateri od kandidatov bo poskrbel tudi za odstranitev (in ne samo za lepljenje) plakatov.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.