Klimatske spremembe so vedno bolj intenzivne

Petek, 10. november 2006

Klimatske spremembe so vedno bolj intenzivne. Njihova dinamika se pospešuje. Pred 10 leti smo mislili, da nas bodo zadele čez 100 let. Danes nekateri znanstveniki že vedo, da so usodne posledice segrevanja ozračja pred vrati. Ne bodo zadele naših potomcev ampak že kar nas.Vprašanje zdaj je, kje je točka, ko ni več vrnitve. Kdaj bo nastopil trenutek, ko bo zemeljska atmosfera nepovratno uničena. Bo to čez 20 let? Morda čez 15 let? Morda če z 10 let? Ali pa že čez 5 let?

Napovedi so nezanesljive. Tisto, kar je zanesljivo je, da se tempo uničevanja izredno in povsem nekontrolirano povečuje. Tisto, kar je veljalo  dve leti nazaj, so danes grozljiva dejstva že presegla.

Ali kdo kaj stori? Ali slišite kakšen alarm? Se naši svetovni voditelji ukvarjajo s tem?

Ne, nič od tega se ne dogaja. Svet mirno drvi v prepad, svetovni politiki, pa se še naprej igrajo svoje igrice oblasti, vpliva, prestiža. Ekološka vprašanja jih zanimajo toliko kot mislijo, da to koristi njihovi javni podobi ( PR ).

Velike korporacije se trudijo, da neprijetna dejstva ne bi prišla v javnost. Če že pridejo, naj gredo čimprej mimo, da bodo ljudje lahko naprej kinkali v svojem nizko zavednem potrošništvu, ki je glavni dosežek sodobne civilizacije.
Se bodo morda mediji prebudili? Posamezniki že, a tudi medije obvladuje kapital in profitni motiv. Veliko prostora že ne bodo dali tistim, ki kvarijo sodobno idilo.

Lahko sploh še kaj reši Zemljo in človeštvo?

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 10. November, 2006 ob 11:12 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

4 komentarjev na “Klimatske spremembe so vedno bolj intenzivne”

 1. Valter Valter pravi:

  Gotovo črnogledo, vendar je po moje stvarno reči, da lahko Zemljo reši prav človek in to tako, da gre stran z nje.

  Baje je zdaj itak doba žuželk, človek pa nekakšna faza, ki bo minila.

 2. svecko pravi:

  Res je, svet drvi v propad, poti nazaj pa po vsej verjetnosti ni več. Kar smo nekaj desetletij počeli z našim življenskim okoljem ne moremo popraviti v par tisočletjih. Če sami sebi ne moremo pomagati, le kako bomo pomagali naravi da popravi naša dejanja.

  Primerjajmo naravo s človekom. Večina prebivalstva živi nezdravo življenje, s tem postopno uničuje svoje življenje. S cigaretnim dimom uničujemo samega sebe ravno tako kot z vsemi škodljivimi emisijami obremenjujemo naše ozračje. Svoji prehrani ne posvečamo nobene pozornosti ravno tako kot tudi ne brezbrižnemu odlaganju smeti v našem življenskem okolju. Še in še bi lahko našteval, skupna pa je ena trditev: “Ni nam mar niti za samega sebe, kaj šele za naše življensko okolje!”

  Naj sedaj počnemo karkoli, poskušamo karkoli, prepozno je. Točka, s katere je možna vrnitev ne bo nastopila čez pet ali deset let. Od te točke smo že oddaljeni za 50 ali 60 let. Tako je, prepozno je za vrnitev, pripravimo se lahko le na to, da nam mati narava vrne svoj udarec. Začela ga je že vračati, a po mojem mišljenju so to kakor prvi simptomi kake bolezni pri ljudeh.Če je bolezen huda, neozdravljiva, potem nam je jasno, kaj nas lahko čaka.

  Trdna volja posameznikov lahko pripomore k ohranjanju našega življenskega okolja. Kako prepričati posameznike da se odpovejo vsaj eni nepotrebni obremenitvi okolja na dan(npr. peš na delo, po nakupih-namesto z avtomobilom)? Že to je praktično nemogoče nekomu dopovedati.

  Upam, da bo narava milostna z nami!

 3. levjesrcni pravi:

  Spoštovani prijatelj predsednik.
  Pri nas na Gorenjskem danes piha veter, da skoraj drevesa ruva…
  Zakaj je to dobro, ne vem… Vem pa da: narava ne pozna kompromisov in njena modrost je …neskončna. Tako kot Stvarnik ne hazardira, tako tudi Njegovo stvarstvo ne biva slučajno in brez smisla. Modrost stvarstva je brez dvoma globoka in to kar počnemo ljudje z svojo lastno “svobodno voljo” v tem času in v tem prostoru ki ji mi rečemo zemlja ima (najbrž) tudi nek smisel. In navodila za naše (pravilno) življenje so tudi tulaj z nami v tem času in v tem prostoru že od samega začetka….
  Težko je sleherniku kot smo mi verjeti, ampak povedati vam moram, da – POZNAM ČLOVEKA, KI POZNA MOŽNOSTI ZA REŠITVE PROBLEMOV KI PESTIJO ČLOVEŠTVO ! ( in on ni kakšen guru ali pa…Maitreja) Le nezaupljiv mali človek je. Pravi, da bi O REŠITVAH rad spregovoril ljudem dobre volje in dovolj strokovno podkovanim v okviru kakšne mednarodne fundacije.
  Največji problem pri tem je, kje in koga kontaktirati, da bi se znanje lahko preneslo pravim ljudem naprej.
  Prosimo torej za kakšen nasvet, konkretno na koga naj se obrne. Ker ŠAS JE ZA UKREPANJE ! Hvala.

 4. gusti gusti pravi:

  Vse spoštovanje g. predsednik. Bolje pozno kot nikoli.
  Bili ste v aktivni politiki, pa takrat ni bilo nobenega ekološkega gibanja ali ozaveščanja. Ne vem, morda ni dobro zaradi volilnih glasov. Mogoče ljudje raje poslušajo strankarske veljake, ko govorijo o gospodarski rasti, se jim zdijo ekološke teme le patetični klici na pomč. Ne vem. Navsezadnje tudi vši kolegi v LDS-u nič ne omenjajo tega res perečega problema. Dajte gospod predsednik saj vaša beseda še nekaj velja. V parlamentu ni ene stranke zeleno ekološko barve. Bili so nekoč, pa so se razbili na frakcije. Ker so navadne riti

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.