Čas nakupov

Ponedeljek, 13. november 2006

Pred nami je čas nakupov. Vse mogoče neumnosti kupujemo. Potrošniška usmeritev sodobne civilizacije zna ustvarjati v človeku vedno nove želje po nakupih, čeprav potrebe zares ne obstajajo.Po drugi strani pa nas odvrača od nekaterih nakupov, ki bi nam lahko pokrili življenjsko nujne potrebe v določeni situaciji.

Naši dedje in babice so vedno skrbeli za ozimnico, včasih tudi še naši starši. V tem letnem času so nabavljali življenjske potrebščine, ki so jim pomagale prebroditi zimo. V sebi so imeli še vgrajen občutek, da je zima težak letni čas in se je treba nanj pripraviti. Tisočletja so ljudje živeli tudi v strahu pred vojnami in nikoli niso bili povsem prepričani, da je varno živeti  brez nujnih zalog. Še v dvajsetem stoletju se je ta občutek ohranil, saj sta svet pretresli dve svetovni vojni in vsakršnega pomanjkanja je bilo veliko. Izgubljati se je začel šele v zadnjih desetletjih, ko smo postajali vedno bolj prepričani, da bo sodobno potrošništvo že poskrbelo za vse. Kadarkoli lahko gremo v trgovino in nabavimo vse, kar potrebujemo. Zakaj bi si delali ozimnico oz. zaloge nasploh?

Za tem prepričanjem pa ni prav veliko razmisleka, temveč le pozaba tisočletnih izkušenj. Sodobna civilizacija nas je uspavala v lagoden dremež, kjer nič kaj veliko ne razmišljamo, niti se ne zavedamo dejanskega stanja sveta.
So danes velike katastrofe, ki bi presekale oskrbovalne tokove, nemogoče? Je nemogoč energetski mrk, ki bi za določeno obdobje ustavil vse tovarne, mline, štedilnike in hladilnike?

Da o ogrevanju ne govorimo.

Saj si vendar lahko zamislimo velike ekološke katastrofe ali pa teroristične napade velikih razsežnosti, ki bi za določen čas lahko povsem omrtvičili naše življenje. Kar spomnimo se orkana, ki je zbrisal New Orleans in nemoč sodobne ameriške države, da bi ljudem v stiski pravočasno pomagala. In strokovnjaki nam napovedujejo vedno več ekoloških katastrof. Pa tudi teroristični napadi niso noben privid, saj se varnostne službe po svetu ukvarjajo v glavnem le še z njimi. Med njimi kroži rek, da ni vprašanje, če bo prišlo, do terorističnega napada velikih dimenzij, temveč je vprašanje le, kdaj.

In ob vsem tem je sodobni človek na kaj takega povsem nepripravljen, zlasti vsi, ki živijo v urbanih naseljih. Kar pomislite, kako bo, če bo nenadoma prekinjena električna povezava, plinovodi ne bodo delovali, oskrba s hrano in drugimi potrebščinami se bo popolnoma ustavila. Kako dolgo lahko preživite? Kriza bo morda trajala nekaj tednov ali celo več, boste zdržali tako dolgo? V stanovanju boste našli ogromno nepotrebne  šare ne pa najnujnejših potrebščin, ki bi vam omogočile preživetje. Nobene hrane, še sveč in vžigalic morda ne boste imeli.

Grozljiva misel, a kdo si upa trditi, da je nemogoča?

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 13. November, 2006 ob 08:06 v kategoriji Aktualno, miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

7 komentarjev na “Čas nakupov”

 1. nemo pravi:

  Sodobna civilizacija je res zelo ranljiva. Danes vse, jutri nič. Še hujše kot naravne katastrofe so po mojem katastrofe, ki jih povzroča človek sam. Takšne katastrofe so huda revščina, ki vsak dan “vzame” 50.000 življenj; globalno segrevanje ozračja, ki že povzroča vse mogoče nevšečnosti človeku in okolju in pa predvsem ekonomija pohlepa, sebičnosti in tekmovalnosti, ki predvsem preko globalnih špekulativnih borznih in valutnih trgov povzroča skoraj nemerljivo veliko škodo človeštvo. Najhujši “cunami” lahko pričakujemo ravno s teh “rakavih tkiv” sodobne družbe, na kar že dolga leta opozarja Maitreja, učitelj človeštva. Če se začno podirati – in verjetno se bodo – domine globalnih borznih trgov, potem se nam res piše slabo. A tudi najslabše stvari so priložnost za najboljše. Človeštvo takrat lahko resnično “stopi skupaj” in s pravično delitvijo dobrin preobrne tok zgodovine. Bomo zmogli?

 2. george george pravi:

  Mnogi bi rekli paranoja, malo tistih z zdravo pametjo pa to razume kot normalno razmisljanje in cisto mozen scenarij. Prijetno spisano.

  LP!

 3. mijau pravi:

  Katastrofe so seveda možne, vendar ne verjamem, da bodo svetovne razsežnosti, razen če bi v zemljo trčil velikanski meteor. Takrat mi pa tritedenske zaloge ne bi nič koristile. V Evropi pa imajo trgovine, oz. proizvodnja, oz. skladišča najmanj tritedenske zaloge živil.
  Kot da hoče predsednik nakupovalno mrzlico še povečati.

 4. kakopak in itak » Blog Arhiv » Po treh tednih še pekel ugasne pravi:

  [...] Tri tedne je RKC (rimo-katoliška cerkev) rabila, da je poslala depešo vsem svojim duhovnikom, kateri zdaj nas pozivajo k strpnosti. Po treh tednih ugasne še pekel, če ga zadosti ne zalagaš z kurivom. Zdaj ko je ne-strpnost na višku, pa bodo prepričane prepričevali, hujskače umirjali in vse nas pozivali k tem in onem. Naš predsednik pa na svojem blog-u premišljuje o času nakupov. [...]

 5. tomm pravi:

  Vsak je toliko pameten kot je in če si se ti kar pišeš spomnil na te hude cerkvene in druge probleme, zakaj jih ne opišeš, ko si že načel to temo?Nihče ni popoln, vsi skupaj smo popolni in ko bomo kot eden, bomo lahko vsak s svojim doprinosom kot močna veriga napredovali med skalovjem in prepadi k sožitju in ljubezni.

 6. GRiSON » ČAS NAKUPOV pravi:

  [...] Odgovor na Čas nakupov [...]

 7. commonsense pravi:

  zdrava pamet mi pravi, če se res pripravlja takšna ali drugačna svetovna katastrofa- in to tako kmalu- da bi bilo edino pametno čim hitreje porabiti ves denar in nakupovati kar se da – potem tako ali tako tudi denar več ne bo nič vreden in tudi kupiti se več ne bo dalo ničesar.
  narode, kupimo si zaboj vžigalic in sveč, potem pa v btc na nakupe do nezavesti………

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.