Nestrpnost

Ponedeljek, 27. november 2006

Vidimo kako hitro se lahko razplamti nestrpnost. Nesrečno družino Strojanovih pošiljajo iz enega konca Slovenije na drugega, povsod jih pričaka neprijazen sprejem, sebičnost in ozkosrčnost.Pustimo zdaj ob strani vzroke te situacije in se raje vprašajmo, kaj se zdaj dogaja. Strojanovi so ljudje v stiski, ljudje, ki so morali zapustiti dom. Morali bi naleteti na razumevanje, dobiti pomoč drugih ljudi, pa še blizu ne smejo, kaj šele da bi jim kdo pomagal. Se jih je res treba bati? V Ambrusu so nekateri med njimi bili vpleteni v prepire, tudi v pretep z domačinom. Po tistem , kar vem, slika ni črno-bela, nekaj so krivi oni, nekaj drugi. Tako kot običajno v takih situacijah. A prepirov in pretepov imamo tudi sicer kar dosti, celo v družinah pride do njih, a posledice niso nikoli tako drastične kot v tem primeru. Vsi vaščani so se dvignili, celo vaške straže so pripravili, kot da gre za ne vem kakšno nevarnost.

Se z Romi res ne da živeti v miru, kot dobri sosedje? Marsikje, zlasti v Pomurju vidimo, da je to mogoče, da so se romske skupnosti dobro vklopile v okolje. Torej, če je volja se da živeti skupaj. Če pa te volje ni, pa ne. V Ambrusu te volje ni in zdaj izgleda kot da je nikjer več v Sloveniji ni. Kjer koli se najde kakšna možnost nastanitve, se ljudje dvignejo in glasno protestirajo. Strasti nestrpnosti so se sprostile, duh je ušel iz steklenice.

To se ne dogaja prvič, zgodovina človeštva je polna takšnih primerov. Iz majhnega incidenta potem lahko nastane vihar nestrpnosti, ljudje kot da nenadoma niso več takšni kot so bili prej. Ne marajo več drugačnih, naenkrat jih začenjajo celo sovražiti in ni redko, da se iz tega razvije nasilje večjih dimenzij.

Romi so bili v zgodovini že velikokrat deležni preganjanj po Evropi, prav tako Židje. Ljudje so z njimi dolgo skupaj živeli, naenkrat pa so podivjali in izbruhnila so tudi najhujša nasilja.

Enako velja za druge narodnosti, za različne manjšine. Hrvati in Srbi so v Vukovarju mirno živeli skupaj, delali skupaj, bili sosedje in prijatelji, naenkrat pa so začeli preganjati in pobijati drug drugega. V Ameriki marsikje belci še vedno nočejo živeti skupaj s črnci. Še ni dolgo nazaj, ko so jih preganjali in celo obešali ali sežigali na grmadah, če so se začeli obnašati preveč enakovredno. In še in še bi lahko naštevali. Skupni imenovalec vseh teh grozodejstev je sovraštvo do drugačnih po barvi kože ali narodnosti, čeprav so  ljudje in kot taki enaki vsem drugim.

Nestrpnost do drugačnih je zato huda bolezen človeštva. Ne smemo se sprijazniti z njo. Ne smemo ji dati domovinske pravice v naši državi. Zavedajmo se njene nevarnosti, ne prepustimo se ji. Če se ji, kar naenkrat nismo več ljudje. Spremenimo se, ne da bi se sami zavedali kdaj in kako. In potem smo sposobni dejanj, za katera prej niti v sanjah ne bi pomislili, da bi jih lahko storili.

Primer v Ambrusu seveda še ni tako daleč, začeli pa so se kazati vsi simptomi nestrpnosti. Zaustavimo se in se zamislimo. Če se bo virus nestrpnost širil naprej, ne vemo, kje se bo ustavil. In morda bomo na koncu tudi sami njegove žrtve.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 27. November, 2006 ob 12:12 v kategoriji Aktualno, Slovenija, miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

3 komentarjev na “Nestrpnost”

 1. vlatka vlatka pravi:

  “Če se bo virus nestrpnost širil naprej, ne vemo, kje se bo ustavil. In morda bomo na koncu tudi sami njegove žrtve.” S tem se strinjam.

  A če se dogaja to Strojanovim, pomeni, da je nekaj hudo narobe z njimi. Po moji blondni logiki, naj bi se prilagajal tisti, ki je prišlek in ne tisti, ki je že tam. A naj se pa zdaj kar cela Slovenija prilagaja vsem ali naj se ljudje, ki prihajajo k nam, prilagodijo?

  Se v Nemčiji Cigani prilagajajo Nemcem ali se Nemci njim? Pa drugim? Turkom in vsem ostalim?

 2. pljuvalnik pravi:

  TO NI NESTRPNOST DO ROMOV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ne razumem zakaj morajo mediji in politiki tako napihnit NERESNICO.
  Ljudje nemarajo Strojanovih in ne tako kot vsi pravijo romov.

 3. 2dare pravi:

  Ljudje so nestrpni do drugačnosti predvsem zaradi tega,ker so nezadovoljni z svojo samopodobo,da ne govorim o tem da smo vsi močno nagnjeni k vmešavanju v tuje zadeve.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.