Pesticidi

Ponedeljek, 4. december 2006

V zadnjem času smo se precej ukvarjali z vprašanjem Romov. Ne smemo pa pozabiti vseh drugih tem, ki so najmanj tako važne. Kaj hitro nam lahko uide kaj, kar bo pozneje imelo slabe posledice za vse nas.

Vsi vemo, da pesticidi zastrupljajo naše vode, da ne govorimo o hrani, ki se proizvaja s kemikalijami in zastruplja naše organizme. Človek bi pričakoval, da smo vsaj na tem področju dosegli zadostno raven zavedanja in bomo poizkušali uporabo pesticidov v kmetijstvu zmanjševati in postopno uvajati ekološko čisto pridelavo.

Pa temu ni tako. Pred kratkim je slovenska vlada državnemu zboru poslala v sprejemanje popravek zakona, s katerim olajšuje dostop do pesticidov in s tem se posledično povečuje njihova uporaba. Državni zbor naj bi ga sprejel celo po skrajšanem postopku, kar naj bi pomenilo, da gre pri tem za poseben interes države.

Je to res interes državljank in državljanov te države? Seveda ni, ravno nasprotno. Je pa to interes nekaterih lobijev, ki si obetajo večji dobiček. In to na račun zastrupljanja okolja in na račun našega zdravja. Če je že kmetijska ministrica pod pritiskom interesnih skupin predložila takšne popravke zakona, kje so drugi, ki morajo braniti interese okolja in zdravja? Kako je lahko to potrdilo ministrstvo za okolje, da ne govorim o ministrstvu za zdravje?

Iz izkušnje vem, da v množici predpisov, ki jih predlaga in sprejema vlada, predsednik vlade in celo resorni ministri velikokrat niso opozorjeni na kakšne takšne cvetke. Usklajevanje se dogaja na nižjih nivojih, tam pa včasih že pridejo blizu interesi posameznih lobijev. Uradniki potem ministru rečejo, da je zakon usklajen, da je vse v redu, enako informacijo ima predsednik vlade. In nihče ne opozori, da gre za navidez nepomembnim popravkom za nov udarec okolju in zdravju. Namesto, da bi iskali rešitve v nasprotni smeri, pride do poslabšanja.

Še vedno je čas. Škodljivi zakonski popravek lahko umakne sama vlada ali pa ga zavrnejo poslanci v državnem zboru. Seveda, če ne bo kdo rekel, da je interes vladajoče koalicije, da sprejmejo tak predlog. Vendar, če me spomin ne vara, je tudi ta koalicija prisegala na čisto okolje in na človekovo zdravje. Drugače državljani zanesljivo ne bi glasovali zanjo.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 4. December, 2006 ob 14:50 v kategoriji Aktualno, Slovenija, miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

3 komentarjev na “Pesticidi”

 1. ervinator pravi:

  Lista za čisto pitno vodo je prvič s podpisi volivcev nastopila na volitvah v občinski svet v Ljubljani jeseni 2002. Povod za oblikovanje liste in njen nastop na volitvah pa je bila brezbrižnost političnih strank do problema kemijskega onesnaženja pitne vode v Ljubljani.

  http://www.mihaeljarc.com/?page_id=6

 2. vlatka vlatka pravi:

  Drnovšek,

  po tvojem uvodu gre sklepati, da so Romi enakovredni pestisidom.

  Zanima me: kaj za vraga dela predsednik vlade, če ne ve kaj se v državi dogaja?

  P.S.
  Gre urejat stvari v Darfur?

 3. drmagnum drmagnum pravi:

  Poziv vsem, da se reši problem onkološkega inštituta
  Prav težko je poslušati, še bolj pa opazovati prizadevanja oblasti, da bi javno pokazala, kako malo ceni prizadevanja posameznih društev in skupin za razrešitev problemov onkoloških bolnikov. Sedanje razmere kažejo na to, da je zdravstvu in uradnim organom oblasti vseeno koliko bolnikov za rakom bo še moralo umreti, da se bodo stvari pričele reševati. Na sedanje javne apele politiki ta očitno ne čuti odgovornosti, ki jo nosi. Za vsakega mrtvega ob prometnih nesrečah so pripravljeni narediti novico ob dnevniku. Na desetine umrlih za rakom pa so za njih samo statistični podatki. Krivda je na strani vseh ki iz tega delajo velik dobiček. Hvala za takšno družbo.Sprašujem se, kaj se bo moralo še zgoditi, da se bo v razreševanje težav vključil predsednik države in vlade? Kdo bo odgovarjal za vse umrle? Kdo bo povedal obolelim, da zaradi administrativnih in zakonskih postopkov nimajo možnosti da bi bili v vrsti tistih, ki so svojo bolezen s pomočjo prizadevnih zdravnikov za zdravili.

  Pozivam vse, da se s svojim pisanjem odzovete in posredujete moj poziv odgovornim ali potrdite preko komentarjev vašo strinjanje po čimprejšnjem in učinkovitem posegu odgovornih da rešijo sedanje težave na onkološkem inštituta.

  Vaše mnenje lahko pa tudi kopijo mojega poziva posredujte:

  Predsednici društva onkoloških bolnikov Slovenije go. Prim Marija Vegel Pirc dr.med. na naslov: vegelj.pirc@siol.net

  V pričakovanju za vašo pomoč. l.p.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.