Kje je svetovno vodenje?

Sreda, 10. januar 2007

Svet vedno bolj uhaja iz ravnotežja. Tega ne kažejo le klimatske spremembe, ki jih iz dneva v dan bolj čutimo in propadanje tretjega sveta, ki tone v lakoti in boleznih. Vedno več je političnih kriz in konfliktov, ki jih mednarodna skupnost niti približno ne obvladuje. K vsem znanim in za mednarodne diplomate nerešljivim žariščem, kot so Irak, Sudan, Palestina, Libanon, Afganistan…se je v zadnjih dneh spet pridružila Somalija z okoliškimi državami. Vendar pa najbolj strašljivo odmevajo vedno bolj pogoste napovedi, da bi Izrael lahko napadel jedrske instalacije v Iranu. In to celo z jedrskim orožjem. Pred nekaj dnevi so znanstveniki opozorili, da bi tak napad imel katastrofalne posledice ne samo za Iran in sosednja območja, pač pa za ves svet. Tudi, če bi bile uporabljene “majhne” jedrske bombe, bi vsaj za desetletje bilo uničeno vse kmetijstvo v Iranu, zemlja in zrak kontaminirana, povečala bi se ozonska luknja in s tem še dodatno negativno vplivala na vso zemeljsko klimo. Pomislimo tudi na druge posledice. Ves islamski svet bi se do skrajnosti radikaliziral in dokončno obrnil ne samo proti Izraelu, pač pa proti zahodni civilizaciji. Lahko si le zamislimo eskalacijo terorizma, tudi jedrskega, saj bi padle še zadnje etične zavore, tam kjer morda še obstajajo. Bi bil potem Izrael bolj varen? Bi bile ZDA bolj varne? Bi bili mi bolj varni?

Vedno bolj je očitno, da svet nima vodenja, manjka mu “leadership”, kot bi rekli Američani. In prav oni so najbolj odgovorni za to. Evropska unija žal še ne more vzpostaviti jasne, enotne in načelne politike, ki bi ji lahko prisluhnil in sledil velik del sveta. Žal danes to ne izgleda kot trdno povezana Evropa, ki bi svetu govorila o miru na podlagi dveh svetovnih vojn, ki so jo do temeljev pretresli. Zaradi nacionalnih egoizmov in osebnostnih prestižnih bojev ne govori s tisto duhovno in moralno močjo, ki jo daje njena lastna tragična izkušnja. Zato tudi ona ne more zapolniti praznine v svetovnem vodenju.
Obdobje pred nami ne izgleda prav nič rožnato.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 10. Januar, 2007 ob 10:03 v kategoriji Aktualno, miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

9 komentarjev na “Kje je svetovno vodenje?”

 1. darekuhar pravi:

  Cel svet vodi misel: “moje je najboljše”, moja država, moja vera, moja prepričanja itd. Ljudje smo zelo sebični in politiki niso nič drugačni. Vmes je prisoten še strah pred izgubo teh iluzij in človek je v sekundi pripravljen za uničevanje, seveda najprej drugih (tistih ki niso “naši”), dokler sčasoma tudi sam ne podleže lastni destruktivnosti. Na podlagi starih modrosti se svet vrti v ciklih, v rojevanju in smrti in vedno pride čas tudi za regeneracijo, ko je vsega enostavno preveč in ko je kritična točka presežena (na individualnem in globalnem nivoju). Še par tisočletij nazaj recimo v naših krajih ni bilo ničesar, samo narava in to se lahko spet povrne…zakaj pa ne?

  Ljudi ki bi bili nesebični, imeli hkrati politično moč in modrost, svet zelo potrebuje.

  Dare

 2. vlatka vlatka pravi:

  Lepo napisano.
  Sama verjamem (in sem to objavila že leta 1993 v Karmi), da bo Zemlja sama poskrbela zase, kar tudi večkrat poudarjam. Preveč ran smo ji naredili, da bi zmogla ostati mirna.
  Ne verjamem, da se bo zgodila kakšna “jedrska bomba”, ker jih bo narava sama prehitela.
  In obdobja pred nami niso niti najmanj rožnata. Plujemo iz krize v krizo. Tudi, če se zgodi svetovni mir, bo vse več poplav, potresov, požarov, suše, nesreč, nezgod.

 3. carpediem pravi:

  Pozdravljeni g. predsednik. Svetovno vodenje a?
  Dokler Evropa na dan zaradi pretečenega datuma zavrže toliko mlečnih izdelkov, da bi en dan prej vsak lačen otrok v Afriki zajtrkoval, toliko časa jaz vsem svetovnim in lokalnim politikom pljunem v usta.
  Do tedaj pa, kot bi rekli Američani “every man for himself”

  Vsaka civilizacija ima svoj vzpon in padec, ki je neizbežen. Preživijo vedno najbolj sposobni, in ti ustvarijo novo civilizacijo. Geni, ki jih v njo prinesejo so “top of the class”, tistega kar je danes in posledično je civilizacija uspešnejša od prejšnje.

  Napočil je čas, ko je konec že skoraj viden, pa ne v spremembah klime, to je zgolj posledica pravega vzroka. Konec je viden v številu “entitet”, ki predstavljajo civilizacijo. Skratka preveč nas je, kar poceni vrednost življenja.

 4. jean pravi:

  What happened to Slovenia under your leadership, Janez? You had a unique opportunity to make a history-changing contribution to the way the world developed back in 1998 as part of the New Agenda group of countries. Instead, the Slovene politicial leadership, of which you were a prominent member, caved under pressure by the United States. Instead of standing up then and speaking truth to power, and helping chart a new direction for the international community, you allowed yourselves–and your country–to be manipulated into supporting the crimes against humanity of a rogue superpower, as the price of NATO membership. A historic opportunity was squandered. Slovenia, and you personally, could have played a prominent role in halting nuclear proliferation and moving the world along a path towards disarmament and sustainable, equitable development.

  Yes, where was the leadership the world needed then, and still needs? Traded away so Slovene politicians could get themselves photo ops in the Rose Garden and receptions in the Oval Office, hosted by a war criminal far more odious and nationalistic than Milosevic could ever aspire to be.

  It’s nice to see you speaking up now, but where was your voice when it mattered, and could have made a difference?

 5. Družbene Zablode » Blog Arhiv » Cezar, Kruha in Iger prosim. pravi:

  [...] Ljudem pa prodajajo svojo zaskrbljenost za zdravje in varnost ljudi….hehe..žalostno je le to..da ovčice to zares verjamejo..in se nič ne sprašujejo…hmm..Kje že, je tista pediatrična klinika???…Koliko reševalnih vozil ali operacijskih miz manjka in zaradi tega umre toliko in toliko ljudi?!?! Seveda ta podatek ni znan.niti je pomemben..niti kogarkoli zanima..ne lokalno, ne globalno!! Glavno in pomembno je sedaj to da je velecenjeni minister postregel z “verodostojnim podatkom” o številu žrtev pasivnega kajenja in narod se tako lahko spet veseli ponujenega kruha in Iger. [...]

 6. jean pravi:

  Well, no response to my comment above. In the meantime I notice that arms lobbyist and neoconservative Bruce Jackson is back in the news:

  http://www.playboy.com/magazine/features/lockheed/index.html

  Slovene foreign policy was effectively outsourced to Jackson from the late 1990s onwards–a time when Slovenia could have played a pivotal role in charting a new way forward for the world. Under Jackson’s influence, which as far as I know continues to this day (Rupel, who has been thoroughly “bruced”, is still/again foreign minister), Slovenia became a faithful lackey and useful idiot for the United States.

  Janez, you would be performing a useful public service if in your next memoir you could shed light on the question of why Slovenia, under your leadership, abandoned its proudly proclaimed and hard-won independence and decided instead to subordinate its foreign policy to serving the narrow interests of a reactionary, bellicose, imperialistic, heavily armed nuclear power which regularly violates human rights, undermines democratic movements around the globe, commits mass murder of civilians via acts of state-sponsored terrorism, and has nothing but contempt for international law, including that which upholds the goals and principles of non-proliferation.

 7. Animos » Cezar, Kruha in Iger prosim. pravi:

  [...] Ljudem pa prodajajo svojo zaskrbljenost za zdravje in varnost ljudi….hehe..žalostno je le to..da ovčice to zares verjamejo..in se nič ne sprašujejo…hmm..Kje že, je tista pediatrična klinika???…Koliko reševalnih vozil ali operacijskih miz manjka in zaradi tega umre toliko in toliko ljudi?!?! Seveda ta podatek ni znan.niti je pomemben..niti kogarkoli zanima..ne lokalno, ne globalno!! Glavno in pomembno je sedaj to, da je velecenjeni minister postregel z “verodostojnim podatkom” o številu žrtev pasivnega kajenja in narod se tako lahko spet veseli ponujenega kruha in Iger dokler si cezar ne omisli nove zabave. [...]

 8. vlatka vlatka pravi:

  animos,

  sedi – pet! Že prej nekje sem ti napsala: tvoje besede v zalo kovane.

 9. commonsense pravi:

  khm, janezd: ko bo iran, kar je jasno napovedal njegov predsednik ahmadinedžad svojo nuklearno bombo vrgel na izrael, pa se ozonska luknja ne bo povečala?se ne spuščam v politične ocene, ampak čisto tehnično bi izraelske “kirurško natančne”bombe bile mnogo manj okolju nevarne, kot primitivno , v domači garaži izdelano iransko orožje, ki hoče izbrisati celo državo.govorim seveda le v interesu okolja.o tem, koga je treba izbrisati z zemljevida pa prepuščam vam predsednikom.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.